Om de visie van het GO! na te streven, besteden we in de Daltonschool besteden erg veel aandacht aan de theorie van de meervoudige intelligentie van psycholoog Howard Gardner. Deze theorie vertrekt van de gedachte dat de menselijke intelligentie veel breder is dan enkel kunnen lezen, schrijven en rekenen. De theorie richt zich op de totale persoonsontwikkeling van elk individu. In het onderwijs moet er met andere woorden ook aandacht besteed worden aan kinderen die bijvoorbeeld erg sociaal vaardig zijn, kinderen met een beeldend of muzikaal talent, kinderen die er op sportief vlak bovenuit schieten, enzovoort.
Verder leggen we als methodeschool het accent niet op toetsen en punten, maar op de leerwinst die door ieder kind wordt behaald. We streven ernaar om bij elk kind zoveel mogelijk doelstellingen te bereiken.
Om het begrip meervoudige intelligentie concreet en kindvriendelijk te maken, spreken we in de klas van knapjes (talenten). Hieronder even een opsomming van onze knapjes, in vergelijking met de meervoudige intelligenties van Gardner.
Picture smart Body smart Music smart Logic smart People smart Word smart Nature smart Self smart |
Beeldknap Beweegknap Muziekknap Rekenknap Samenknap Taalknap Wereldknap Zelfknap |
Enkele belangrijke wijzigingen die door ons werden toegepast:
In de klas wordt er heel vaak gesproken in termen van knapjes. Ondertussen zijn de kinderen hier ook gewoon aan geraakt. Op die manier leren kinderen hun sterke kanten kennen en benutten (matchen), maar hebben ze ook meer aandacht voor hun minder sterke kanten en proberen ze hier aan te werken (stretchen). Kinderen worden zich bewuster van zichzelf. Verder maken ze ook kennis met de talenten van andere kinderen. Ze ondervinden continu dat iedereen anders is. Ze leren zelfs elkaars talenten te benutten om hun eigen werkpunten bij te schaven.
Samenknap